Historia

I samband med klubbens 75-årsjubileum den 10 mars 1999 skrevs följande historik av Sune Dahnberg

Falkenbergs Schackklubb 75 år - en återblick

I ett protokoll från den 10 mars 1924 står under §1 följande att läsa: "Beslöts stifta Falkenbergs Schackklubb." Det var några schackintresserade falkenbergsbor, som hade samlats för att dryfta om det fanns underlag för en schackklubb. Det fanns det tydligen, klubben blev bildad samma kväll och man valde styrelse och spellokal och det blev från denna dag en aktiv schackklubb som 75 år senare lever i högönsklig välmåga, kanske yngre än någonsin!

Under de närmast följande åren, innan serier i schack såg dagens ljus, spelade klubben matcher mot Varberg och Halmstad och även mot mindre orter i närheten, såsom Vessigebro, Vinberg och Heberg samt Morup, på vilka platser klubbar hade startat. Av dessa finns Vinberg kvar, idag med namnet Vi-Mo efter sammanslagning med Morups Schackklubb.

År 1944 sammanställdes en minnesskrift över 20 års verksamhet i vilken man bl a kan läsa, att tidigare världsmästaren Em. Lasker besökte klubben för simultanspel år 1927. Lasker hade tydligen blivit imponerad av klubben i ett avseende: han berättade vid ett senare besök i Malmö, att "det vimlade av doktorer och professorer, som talade till mig på flera olika språk". Lite överdrivet kanske...

Klubben har som de flesta andra haft upp- och nedgångsperioder men just nu är verksamheten intensiv med bred ungdomsverksamhet och hyfsad ekonomi tack vare bingolotto. Klubben har tre lag i seriespel sedan några år tillbaka.

Bland lite mer kända namn inom schackspelet kan nämnas Joel Fridlizius, som bodde i Falkenberg någon period. Elis Stenberg tillhörde klubben under lång tid och han var klubbens förstabordsspelare fram till sin ålders höst. En annan hängiven schackentusiast var Allan Hansson, som under många år samlade tidningsurklipp, vilka har varit till stor hjälp vid denna lilla historik. 1984 kom Sture Nyman till klubben. Nyman tillhörde en gång Sverigeeliten i närschack, men det var i korrespondensschack han gjorde sina största framgångar. Nyman deltog flitigt i klubbens turneringar och var en klar förstärkning för förstalaget i allsvenska serien.

/Sune Dahnberg, mars 1999

Här kan du se protokollet från den 10 mars 1924!